Högtryck

Vi går för högtryck just nu på Alefarmen. Ja, fast det är garanterat inte bara vi. Jag skulle tro att mer eller mindre alla bönders vårbruksmaskiner går på fulla varv i hela Norr- och Västerbotten för tillfället. Vissa veckor på farmen har vi vad vi brukar kalla riktiga monsterveckor och sista veckan i maj är i princip alltid en sådan. Prioritering ligger på två saker: få ut djuren på bete och göra klart vårbruket. Eftersom vi har så pass många djur som ska ut på grönbete, släpper vi ut dem grupp för grupp. Först ut är alltid avelsbaggarna. De kräver inte så mycket, eftersom de är få till antalet och att de är vuxna djur och därmed varit med många gånger förr om man säger så. För lammen däremot som snart ska följa med sina mammor ut på öppna fält, är det däremot premiär att komma iväg ut från fårhuset. Kan vara lite trixit ibland, men det brukar gå bra till slut.

Tja, efter att baggarna har lämnat sin vintervrå är det bara till att fokusera på nästa gäng. Det är många (betoning) meter hage som ska upp denna vecka, så vi jobbar på!

Titta så grönt och fint det har hunnit bli. Just nu har vi tre avelsbaggar, alla av köttras (två Texel och en Dorper), som till hösten ska bli fyra till antalet. Vi köper i princip in en ny bagge varje år. Denna gång kommer det bli en lantras av gotlandstyp.
Börjar bli trångt kring foderhäckarna i lammkamrarna. Texellammen äter och växer så det knakar. Men gullighetsfaktorn är det då inget fel på! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *