Kaffe kaka 14 raka

Lammtåget är igång och vi har ungefär en tredjedel kvar av sträcken. Tröttheten börjar göra sig påmind men än är det ingen fara på taket. Vi är vana och vet vad som krävs av oss för att detta ska fungera. Man märker ganska tydligt när det kommer en ”lamningstopp”. Ett dygn var det nio tackor som lammade från midnatt fram till klockan 9 på morgonen och innan dygnet var slut hade totalt 14 tackor lammat. Tungt arbetsmässigt förstås, men samtidigt väldigt effektivt. Dessa dygn spenderar vi ändå större delen av tiden i fårhuset, så då är det faktiskt ganska skönt när det klumpar ihop sig. Lammen växer snabbt och än har vi inte byggt några lammkamrar, men detta är något vi kommer att göra i närtid. Lammkamrar är specifika avdelningar inne hos fåren dit endast lammen tar sig. Man upprättar sådana dels för att lammen ska få en stund för sig själva, men även för att de ska kunna äta både eget ensilage och kraftfoder. För när lammen är si så där 14 dagar gamla, börjar deras magar vara så pass väl utvecklade att de kan tugga i sig annan föda än bara dia mjölk. Vi vill att lammen ska ha hunnit växa på sig ordentligt inför betessläpp och därav ger vi dem kraftfoder inne på stall.

Vi har svårt att lägga så mycket fokus på försäljning denna period, men vill man handla går det ändå bra att höra av sig. Det finns fortfarande gott om skinn i butiken och lagom inför valborgs kommer vi finnas med på REKO-utlämningen i Sunderbyn torsdag 25 april. Vill man handla av oss och/eller flera andra lokala producenter, gör man enkelt sin beställning via Facebookgruppen REKO Luleå-Boden.

Mamma tacka med sina två små sötnosar till lamm.
Svårt att se på bilden men vi har passerat nummer hundra.
Syskonkärlek när det är som allra bäst!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *