Förberedelser

Till helgen är det påsk och många går på härlig ledighet. Vi ägnar våran helg åt de sista förberedelserna inför lamningen. Vi har de två senaste åren medvetet fördröjt starten med någon vecka motför vad vi tidigare alltid har gjort. Känns skönare så, att få några extra dygn på sig att hitta den rätta lamningsfeelingen. Dessutom slipper vi få lamm dessa dygn med väldigt kalla nätter som i princip alltid dyker upp i slutet av mars. I övrigt börjar väl som det mesta sitta. Vi har fyllt upp i förråden med spån, lammnäring, kraftfoder med mera. De flesta av mina möten som årsmöten i diverse föreningar etc. är avklarade. Huset är nästintill helstädat (ni som vet, ni vet att sånt vill man helst inte tänka på mitt under värsta lamningsperioden!). Frysen är fylld med matbackar  och så vidare. Det som återstår är i princip att klippa färdigt tackorna, en del städning i fårhuset och att bygga lammboxar. Boxarna används så fort tackan föder sina lamm. Då stänger man in henne tillsammans med lammen där de sedan får stanna några dygn. Detta gör man av många anledningar. Dels för att tackan ska få vara i fred med sina lamm (finns många lammsjuka tackor där ute som gärna tar sig friheten att ”sno” andra tackors lamm när de är nyfödda). Andra anledningar är att man vill se så att allting går bra, att tackan tar hand om lammen och att de får ordentligt med mat. Innan vi släpper ut dem från boxen, kollar vi så att juvret på tackan är okej, tar vikten på lammen, sätter märken i deras öron och bokför dem individ för individ.

Tackorna njuter av att bli av med den tjocka vinterullen. Nu stundar några dygn med lugn och ro för dessa damer inför vad som komma skall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *