Intensiv period

Vi är minst sagt inne i en intensiv period där vårbruket har högsta prioritet. Mycket har blivit gjort hittills under maj månad och efter den väldigt kalla inledningen på detta år, känns det nu skönt att det har vänt och snön försvinner och fälten torkar upp. Lammen växer så det knakar och beter sig som små monster. De är överallt och ingenstans och foderbordet gick inte att hålla rent från lamm det här året heller..! Fast det gör inte så mycket. Vi har lärt oss att det är så de fungerar och med nästan 300 lamm i fårhuset räcker våra lammkamrar ändå inte till för utfodring åt dem. Då tycker vi det är bättre de får komma upp på stora matbordet och äta sig ordentligt mätta. Visst det blir en jäkla massa trixande och extra jobb för vår del med alla dessa bångstyriga vit-svarta ullbollar som studsar omkring på betongen, men ibland får man helt enkelt bara ta att nu är det så här. Punkt.

I övrigt har jag hunnit ner till Sundsvall en sväng och medverkat på Fåravelsförbundets årsstämma som ombud för Norrbotten. Det var några år sedan jag sist var på just förbundsstämma, men riktigt trevligt att vara tillbaka och träffa många gamla ”får-ansikten” men även en hel del nya. Föreningarna brottas dock med sjunkande medlemssiffror och mycket fokus på årets stämma lades därmed på hur vi tillsammans kan vända trenden och istället få med oss fler nya fårbönder.

Än har vi någon vecka bort vad gäller betessläpp för vår del, men vi förbereder oss för fullt. Ungtackorna, som inte är betäckta och därmed varken har några lamm eller blev klippta i mars månad, lejdes bort till fårklippare Harry som kom hit en förmiddag under storhelgen. Chop-chop så var det klart! 🙂 Även årets träckprover är inskickade, dock har inte resultatet kommit ännu. Alltid lite nervpirrigt det där när provsvaret från labbet kommer. Kommer vi måste avmaska eller klarar vi oss denna säsong? Nåja, har man parasiter så har man och det är egentligen ingenting konstigt med det. Det viktiga är att man regelbundet tar prover i sin besättning och att man håller koll och för en bra dialog med antingen sin besättningsveterinär och/eller Gård och Djurhälsan.

Skulle vi få komma ut på bete snart eller?!
Hönorna verkar trivas i sin rasthage.
På väg ner mot Sundsvall.
Årets förbundsstämma (där alla län samt rasföreningar i Sverige finns representerade) hölls på finfina Hotell Södra Berget.
Vacker utsikt från berget.
Väl hemma igen väntade som sagt massor av jobb. Här är Harry i full gång med att klippa årets ungtackor. Tack Harry för väl utfört arbete. Du är grym! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *