Fåren ut

Så kom dagen då vi tog ut huvudgruppen av fåren på bete. I år testade vi dessutom något nytt. Vanligtvis brukar vi valla ut alla djuren, men i år bestämde vi att transportera ut dem med hjälp av lastbil. Vi ville prova detta för vi tror att det kan generera en hel del fördelar. Det har funkat bra tidigare år också och vi är väldigt tacksamma för alla som vanligtvis ställer upp och hjälper oss under den stora betessläppsdagen, men nu kunde vi lite mer specifikt styra vilken dag som passade bäst både för oss och för fåren att komma ut. Vidare kunde vi få ut fler djur i en och samma transport samt att de små lammen som annars kan ha något svårt att hinna med sina snabbklövade mammor som fort vill ut i fält och beta grönt gräs, nu direkt hängde med upp på bilen. Våra beten ligger inte direkt i anslutning till gården, utan sträckan som de ska transporteras ligger en ganska bra bit bort.  Så efter fyra arbetstimmar, tre lass med lastbilen, två personer från gårdsfolket, en vallhundsförare med tillhörande duktig vallhund samt en något oerfaren chaufför så var det hela klart. Tack Lundmans Djurtransport för gott samarbete, vi gillar ert engagemang! 🙂

Med större delen av djurskaran ute på bete, kan vi nu återuppta arbetet med vårbruket. Målet är att  komma så långt att vi kan börja så till helgen. Innan dess ska dock nya hagar stängslas och resterade djur ska ut i fält. Fårhuset ska tömmas och harven ska jobba sig varm. Med andra ord: Fördel att det är ljust dygnets alla timmar! 😉

Omgång 1 lastad och redo för avfärd.
Skönt för fåren att äntligen få komma ut i gröna hagar. Bordercollien Teg håller stenkoll på djuren.
Inte länge sedan här kryllade av får och lamm. Men nu är fårhuset tömt och ströbädden körd ut i fält. Här får den ligga och gotta till sig innan den ska spridas ut och plöjas ner i åkermarken. Snacka om eko!
Ny hage hårt på g.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *