Vilken dag som helst

Vilken dag som helst går startskottet för årets lamning och nog är tackorna dräktiga allt. Stora runda magar ligger och myser i halmen i väntan på att det ska dra igång. Jag har sedan några kvällar tillbaka börjat gå ner en sena-kvälls-runda för att titta till djuren. Det är rogivande att befinna sig hos djuren just den tiden på dygnet. De flesta har precis avslutat middagen och lagt sig tillrätta för att idissla och det är nästan så man skulle kunna höra en knappnål falla till golvet.

Vi bjuds på rätt mycket solsken på dagarna just nu och massor av plusgrader, vilket jag bara tycker är skönt. Vårt jobb på farmen underlättas av att det är soligt och varmt just under lamningsperioden. Det finns ingen värme i själva fårhuset där fåren befinner sig och är det då istället plusgrader ute i luften, blir jobbet inne i lagården mycket mer behagligt. Man slipper frusna vattenhinkar, man behöver inte lika tjocka varma kläder, inte lika akut med värmelampor till de nyfödda lammen etc. Till helgen ställer vi dessutom om till sommartid; härligt! Av erfarenhet lär det dock komma bakslag, i form av nätter då temperaturen kryper ner mot minus 10-15 grader och ett och annat ymnigt snöfall lär visa sig. Men vi är beredda på det också, så det är lugnt.

Lamm i magarna? Svar; Jepp!
Tack vare att det har varit plusgrader ett par dygn, har de flesta av våra solceller tinat fram och börjat producera el. Ännu ett positivt vårtecken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *