Förberedelsernas tid

Det närmar sig. Jag pratar förstås om tiden på året när alla våra lamm föds och vi går in i lamningsbubblan med allt vad det innebär. Tänk er sex veckor i sträck med sporadisk sömn,  tuffa beslut, fostervatten upp till knäna, frusna vattenhinkar och fårhuset sprängfyllt med spralliga lammungar. En tuff tid, men samtidigt den roligaste perioden på året. För det är något alldeles speciellt när lammen kommer. Det är ju det här vi lever för här på Alefarmen och att få vara med hela vägen, från första andetaget på det nyfödda lammet. Vidare se hur det inom bara några få minuter står på benen och sakta med säkert letar sig fram till mammans spene för att dia sina allra första klunkar med råmjölk och sedan fortsätter att växa resterande tiden på gården, ja det är något alldeles magiskt! För i de allra flesta fallen går det ju bra. Vårt jobb består mestadels denna period i att hålla alla djuren med mat, se till att de mår bra och att lammen får den bästa starten i livet som bara är möjligt.

Just nu förbereder vi så mycket vi bara kan inför lamningen och för varje dag som går faller mer och mer på plats. Vi har fått hem öronmärken som sätts i alla lammens öron. Varje lamm har nämligen ett individnummer som är unikt för just det djuret. EU bestämmer! Vi väntar hem leverans av både mjölkpulver till årets flasklamm och nya remmar som vi binder ihop fållor och boxar med. Det här med remmar är nästan ett kapitel för sig. Fråga vilken fårbonde som helst vad de i princip aldrig skulle kunna tänka sig vara utan, så kan jag garantera att du får ett svar där just remmar kommer väldigt högt upp på listan. Vi fick även hem en pall med spån tidigare i veckan och bästa bonde-grannen var förbi en kväll med råmjölk. Tusen tack för det! Så om ganska precis sisådär tre veckor från och med nu kör vi igång. Vi är laddade 🙂

Öronmärken med unika nummer måste som sagt alla individer ha. Vi kör ett system med en specifik färg för varje nytt år. Så årets färg kommer att vara blå.
Hemleverans av spån som vi strör i lamningsboxarna – check!
Första timmarna i lammens liv är superviktiga att de får en bra start. Ibland kan svaga lamm behöva hjälp och då är det jättebra att ligga hemma med extra råmjölk.
Vi portionerar om dem i mindre förpackningar och fryser in. Nu är det enkelt att ta fram och tina när det behövs.
Härligt eftermiddagsväder.
Sådana dagar går det lätt att utfodra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *