Klart & kallt

Januari och detta är vanligtvis en väldigt (betoning) kall månad. Detta år inget undantag. Vi har haft några dygn nu med väldigt varierad temperatur, men där det överlag ligger på mellan -20 till -30 grader. Jag får ofta frågan om inte fåren fryser när det är så här kallt. Svaret är att de klarar kylan riktigt bra. Trots att vi klipper fåren två gånger per år (på hösten och på våren), så har de så pass tät bottenull att de fixar kylan helt okej. Däremot blir det väldigt mycket extra jobb för oss ”gårdsfolket”. Allting tar längre tid vad gäller utfodring, det går lätt säkringar, det fryser i vattenkoppar så vi får släpa ut vattendunkar och fylla i värmebaljor och så vidare. Bara att kämpa på och jag försöker ändå att tänka positivt. Alltid för kylan med sig nåt bra. Till exempel inbillar jag mig att den tar död på en eller ett par onda bakterier och liknande!

Brrr..
Ordentligt med grovfoder och torr ströbädd, då klarar sig fåren riktigt bra i kylan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *