Hög tid att mötas

Lugnare på farmen betyder tid att pyssla med annat. Det blir mycket fokus på sport (betoning!) i vår familj, men även sånt som bokslut, SAM-ansökan samt möten i olika dess former. Eftersom jag sitter som förtroendevald i två olika styrelser och i valberedningen för en annan, blir det en hel del arbete kring detta nu när årsmötena stundar. I lokala Hushållningssällskapet Nederluleå-Luleå stad, har vi dessutom flera intressanta evenemang på gång och närmast i tiden ligger en kvällsföreläsning i Sörbygården Antnäs som hålls av Försvarsutbildarna. ”För din säkerhet” heter föredraget och handlar om vad gör man om krisen kommer? Läs mer om evenemanget samt hur man anmäler sig på följande länk: https://hushallningssallskapet.se/kalender/lokala-hushallningssallskapet-nederlulea-lulea-stad-forsvarsutbildarna-for-din-sakerhet/

Vad gäller jobb på farmen påbörjar vi strax arbetet med att klippa fåren, verka deras klövar samt bedöma hullet på dem. Vi klipper alltid djuren två gånger per år, på hösten och på våren och gällande de tackor som ska få lamm, vill vi hinna klippa dem innan lamningen drar igång. Skönt för djuren att få av sig den tjocka vinterpälsen och så här års när djuren gått inne på stall, kan klövarna hunnit växa en hel del. Ströbädden består av mjuk halm och rörflen, så det finns inget naturligt att nöta klövarna mot, till skillnad från när de går ute i fält på sommaren. Hullbedömning gör man genom att känna på varje individ och ger en bra indikation på hur djuret mår samt kvitto på hur man ligger i foderstaten. Vi har börjat ge tackorna i stora fårhuset kraftfoder, eftersom lammen i magarna växer och de strax ska producera mjölk till sina små bebisar. Så kort och gott, inte sitter vi inne still om dagarna bara för att dessa månader klassas som de lugnaste på fåråret! 😉

Ord är överflödiga. Man kan lugnt konstatera att de flesta av oss norrlänningar älskar vår femte årstid: ”Vårvintern”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *