Mitt i påsk

Vi är mitt uppe i påsken och slutspurten vad gäller årets lamning. Vi har passerat 200 födda lamm, men väldigt många tackor får endast ett lamm, så något rekordår sett till antalet blir det inte. Vad det låga antalet per tacka beror på vet jag inte riktigt, det går säkert att göra någon form av analys. Men det får bli vid senare tillfälle i så fall. Just nu är vi mest trötta efter många dygn med lite sömn och mycket jobb.

När själva lamningsperioden har passerat, övergår vi i nästa fas, som för vår del i huvudsak består av att hålla alla närmare 500 djuren på gården med mat. Nu när många av lammen börjar vara kring en si så där två till tre veckor gamla, kommer deras magar igång på riktigt och de övergår till att inte bara dia sina mammor, utan även äta både grovfoder och kraftfoder. Just den här perioden medan lammen fortfarande går inne på stall, är den enda kraftfodergivan vi ger till våra lamm. Resten av säsongen betar de huvudsakligen gräs ute i fält. I dagarna håller vi på att bygga så kallade lammkammare inne i fårhuset, dit endast lammen tar sig in genom speciella grindar för att äta sin egna mat och stundtals kunna vara ifred från sina morsor.

Försäljningsmässigt märkte vi av en rejäl topp just dagarna innan påsken drog igång. Vi sålde våra produkter både via REKO Rutt 616, i gårdsbutiken samt andra leveransvägar när man ändå är i farten så att säga. Ibland får man lov att vara lite kreativ och oftast går det mesta att lösa! Roligt att så många hittar till oss och bra för alla lokala producenter att folk ser värdet i att handla direkt av oss bönder, inte minst nu när råvarupriserna fullkomligt skjuter i höjden.

En annan sak som vi nu börjar förbereda oss för och som vi ser galet mycket fram emot, är att åter igen efter två års uppehåll, få öppna upp gården på 1 maj och visa upp vår verksamhet för er kunder och intressenter. Som vi har längtat! Det blir som vanligt besök i fårhuset, vallhundsuppvisning, försäljning av mat och fika och öppet i gårdsbutiken. Dagarna fram till 1 maj verkar glädjande nog bjuda på bra väder, vilket är till stor fördel för att både kvarvarande snö ska försvinna samt att det ska hinna torka upp så pass att vi förhoppningsvis slipper den allra värsta lervällingen på gården. 1 maj är i år en söndag och öppettiden är mellan klockan 12-16.

Svårt att låta bli att lägga ut bilder på gull-ungarna i sociala medier denna tid på året 😉
Mamma tacka med dotter Texel-lamm.
Gruppbild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *