Växtvärk

Knappt hann vi pusta ut och återhämta oss efter årets lamning, så drog vårbruket igång med allt vad det innebär. Gödselkörning är det som står först i tur och det torkar upp bra ute på fälten, så det ser lovande ut att komma ut med tunga maskiner och förhoppningsvis slippa onödiga fastkörningar. Det växer så det knakar just nu, både ute i naturen och inne i fårhuset gällande lammen. I takt med att vädret slår om till varmare vindar och gräset blir grönare och grönare, blir också tackorna mer och mer otåliga. De har stenkoll och vet precis vad som väntar, nämligen vidsträckta fält med massor av spett, gott bete till både frukost, lunch, middag och kvällsfika. Man vill inte vänta med att släppa ut fåren allt för länge, med risk att betet blir för kraftigt, men samtidigt när man har närmare 500 djur behöver det ju finnas lite mat om man säger så. Sista veckan i maj brukar därför vara lämpligt här hos oss, så vi siktar in oss på det även i år.

Tidigare i veckan har vi hunnit med både det ena och andra. Vi har bland annat tagit träckprover på tackorna och skickat in för analys, detta för att få reda på parasitstatusen i vår besättning. Har man parasiter ska man avmaska, men man vill inte göra något i onödan med risk för att djuren utvecklar resistens. Vi har även haft studiebesök från en skola, vilket alltid känns roligt att få dela med sig av lantlivet till nyfikna barn och pedagoger.

Försäljningsmässigt står planeringsvis en REKO-utlämning 1 juni närmast i tiden, precis lagom till årets skolavslutningar. Annonser från oss lokala producenter har inte börjat komma ut ännu, men det dröjer nog inte allt för länge skulle jag tro. Så håll koll i Facebook gruppen REKO Luleå-Boden, så hittar ni all info ni behöver veta.

Så himla fint tacklamm av i huvudsak rasen Texel.
Mamma tacka lunch-matar sina två lamm.
Maskrosor som blommar längs med soliga husväggen. En härlig tid, minst sagt!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *